0

Winkelmand

Hoe jouw eerste jaren als trader overleven – 9 tips

Ik ga het niet ophemelen, omdat ik uit eigen ervaring heel goed weet dat traden moeilijk en uitdagend is. Geen wonder ook dat uit analyse van beursdata bevestigt dat maar liefst 40% van de traders al na 1 maand stopt en slechts 7% na 5 jaar nog steeds actief is.

Maar waarom is het zo moeilijk en waarom worstelen traders zo? De reden waarom zoveel traders vaak te vroeg opgeven en de resultaten die ze zochten niet terugzien, kan worden teruggebracht tot 9 basisprincipes. De volgende punten zullen u helpen te begrijpen wat er nodig is om uw eerste ja(a)r(en) als trader te overleven en ook hoe u de weg kunt plaveien voor een geweldige toekomst in trading!

(in onderstaande, gaan we er vanuit dat u nog geen “Fairtrader” vormingstraject hebt gevolgd en op eigen houtje trade)

Tip 1 – Verwachtingen

De eerste vraag die beginnende traders altijd stellen is: “Hoe lang duurt het om  € 1000 in € 1.000.000 te veranderen” en dit is een heel verkeerde vraag om te stellen wanneer ze beginnen. Ja, het is mogelijk om veel geld te verdienen, maar het is veel waarschijnlijker dat u daarvoor (meerdere) trade accounts verliest / opblaast. Je moet jezelf dus afvragen: “Hoe kan ik niet al mijn geld verliezen?”

Hoewel het niet goed klinkt en het voor sommigen van jullie een domper kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat je in je eerste jaar als trader niet veel geld zult verdienen. Als u break-even kunt traden en geen geld verliest, bent u al beter dan 99% van alle traders en bent u heel goed begonnen.

Het hebben van verkeerde verwachtingen zorgt er vaak voor dat traders vroegtijdig stoppen, want wanneer de realiteit u inhaalt en wanneer niet aan uw hoge verwachtingen wordt voldaan, kan dit frustratie en woede veroorzaken. Accepteer dat u de komende jaren geen geld zult verdienen aan uw traden en concentreer u op het groeiproces. Het geld volgt.

Wanneer u begint, moet u zich concentreren op het niet verliezen van al uw geld, zodat u kunt blijven traden en leren.

Tip 2 – Waar moet je op focussen

Als je geen geld gaat verdienen, wat ga je dan het eerste jaar doen ?! De eerste stappen van een trader bestaan ​​uit het vertrouwd raken met de markt en de marktdynamiek. Je moet op zoek gaan naar een goede mentor en zoveel als mogelijk gaan studeren.

Vervolgens moet u ÉÉN methode of aanpak kiezen en al uw aandacht richten op het leren van die ene benadering. In de loop van uw traders’ carrière zult u hoogstwaarschijnlijk verschillende systemen doorlopen en verschillende dingen uitproberen, wat normaal is, maar u moet wegblijven van regelmatig “systeemhoppen” en elke maand uw aanpak veranderen.

‘Het manusje-van-alles en de meester van niets’ is wat typisch gebeurt bij de meeste traders. Word niet een van hen.

Het is belangrijk om de juiste mindset te ontwikkelen en weg te blijven van gokken en snel rijk worden.

Iedere keer je veranderd van tradingstrategie, moet je telkens opnieuw beginnen.

Tip 3 – Begrijp de verliezen

Een groot probleem waar veel traders dagelijks mee te maken hebben, is dat ze verliezende trades volledig verkeerd interpreteren. Allereerst MOET u begrijpen dat verliezen net zo normaal zijn als winnen en dat, hoe goed u ook bent, verliezende trades nooit zullen verdwijnen.

Ten tweede moet u onderscheid maken tussen ‘normale’ verliezende trades en ‘domme’ verliezen. Normale verliezen zijn die waarbij je alles goed hebt gedaan, je het plan hebt gevolgd en het systeem hebt uitgevoerd. Een verlies is dus niets om je zorgen over te maken en de markt was het gewoon niet eens met je idee. Ga verder en veeg het van je schouder af.

Een dom verlies daarentegen is een verlies waarbij JIJ het verknald hebt. Een trader die gelooft dat hij een verliezende reeks heeft, maar al zijn verliezen dom zijn, ervaart eigenlijk geen verliezende reeks, maar trade gewoon slecht.

Veel traders zijn van mening dat hun systeem ‘niet’ werkt, maar bij nadere inspectie zult u meestal merken dat hun systeem helemaal in orde is – het zijn alleen zij die het verknoeien.

Tip 4 – Nooit te laat om trader te worden

Veel mensen hebben altijd haast en vragen zich af of ze te oud zijn om trader te worden. Net als bij verwachtingen, als u de trade vanuit zo’n oogpunt benadert, heeft dit een negatieve invloed op uw trading gewoontes.

Je haast je met trading, leert het vak niet op de juiste manier, hebt altijd het gevoel dat je in een trade moet zitten en neemt daarbij teveel (onnodig) risico.

Maar wanneer is het te laat om te beginnen met traden? Ik heb dit onderwerp besproken in een podcast:

Tip 5 – Bestudeer je tools

We hebben het kort gehad over “systeemhoppen” en het is belangrijk om dit vreselijke gedrag en deze mentaliteit te vermijden. Geef het systeem ten minste 6 – 9 maanden voordat u begint met het volledig wijzigen van uw tradingsmethode.

Probeer ook écht de tools te begrijpen die u gebruikt. De meeste traders gebruiken indicatoren of tradingsmethoden en begrijpen niet volledig wat ze doen. Als u een professionele, winstgevende, fulltime trader wilt worden, moet u uw vak leren en wegblijven van de jacht op signalen en een snel-rijk-worden-mentaliteit . Als je ooit merkt dat je tools en indicatoren gebruikt en je niet volledig begrijpt wat ze doen, moet je een stap terug doen en je huiswerk maken.

We benadrukken altijd dat je een expert moet worden in jouw vakgebied. Dit betekent, kies uw enige tradersbenadering en probeer er zoveel mogelijk over te leren. De best presterende spelers op elk gebied zijn altijd degenen die een specifieke set vaardigheden onder de knie hebben.

We leveren en leren tradings methoden aan, gebaseerd op pure prijsactie en volume analyse. Het gebruik van indicatoren, is iets waar wij ons van distantiëren.

Benieuwd welke cursusdata er nog vrij zijn?

Tip 6 – Zoek een mentor

Mentoren zijn geweldig, maar ze kunnen ook het tegenovergestelde zijn. Er zijn veel charlatans die het gemakkelijke en snelle geld beloven. Claims over het jaar na jaar verdubbelen van uw account, het traden van 2 uur per dag en het maken van “een moord trade” of andere (te) mooie beweringen, zijn veelal niet waar.

Waar heb je een mentor voor nodig?

Bijna alle winstgevende traders traden een systeem dat ze op de een of andere manier zelf hebben ontwikkeld – althans tot op zekere hoogte. Een tradingssysteem is iets heel persoonlijks en het moet passen bij je persoonlijkheid en je karakter. Zoek dus niet naar een mentor die het ‘beste rendement’ belooft, maar naar iemand die je kan leren over traden in het algemeen. Iemand die uw mentaliteit opbouwt, praat over tradingspsychologie, het lange termijn concept van trading, helpt u veelvoorkomende problemen te voorkomen en bereidt u voor op uw reis.

Verwar een mentor niet met een signaalaanbieder of alleen iemand van wie u een systeem koopt, maar een persoon die u kunt bereiken en die u actief helpt een betere trader te worden.

Bovendien is het ook erg belangrijk om lid te worden van een groep gelijkgestemde traders. Blijf uit de buurt van twitter of willekeurige forums waar iedereen een andere aanpak heeft en ideeën rondslingert. Dit zorgt voor verwarring en frustratie. We bieden ook een online community server voor onze eigen vormers waar iedereen op dezelfde manier handelt en onze discussie is gericht op één tradersbenadering. Dit zorgt voor consistentie en elimineert alle ruis.

Lees meer over onze community

Tip 7 – Verbeter

Herinnert u zich uw laatste 10 trades? Weet u welke fout u de grootste verliezen heeft opgeleverd? Weet u welke opstelling het beste presteert en of u uw trading correct beheert? Laat u geld op tafel liggen door inefficiënt trades af te sluiten?

Als u deze vragen met nee beantwoordt of ik weet het niet, MOET u een tradingsjournal krijgen.

Een tradingsjournal is een hulpmiddel waarmee u uw eerdere trades registreert en er vervolgens zinvolle resultaten uit haalt. Hoe kunnen traders verwachten te verbeteren en beter te worden als ze niet kunnen beoordelen wat er met hen is gebeurd?

Elk tradingjournal  en elke professionele trader zal u vertellen dat een dagboek het enige onmisbare hulpmiddel is dat elke trader zou moeten hebben.

Tip 8 – Weet wat je moet doen

In elke situatie weten we meestal allemaal wat we moeten doen. In theorie weten we hoe we een sixpack kunnen krijgen, gezonder kunnen zijn, betere relaties kunnen hebben met de mensen om ons heen, betere cijfers kunnen halen en een betere werknemer/gever kunnen zijn. Maar kijk gewoon om je heen en je merkt al snel dat het heel anders is om te weten wat je moet doen en die dingen ook daadwerkelijk te doen.

Als je op welk gebied dan ook succesvol wilt zijn, moet je meer gaan doen van de dingen waarvan je WEET dat je ze zou moeten doen. Meestal zijn die dingen niet ‘leuk’ en is er discipline nodig om ze te doen. Zoals het loggen van al uw trades, het beoordelen van tradeprestaties, het backtesten van uw ideeën, het buiten de markten blijven wanneer er geen duidelijk signaal of zgn. edge is enz.

Maar we weten allemaal dat dit de dingen zijn die je beter zullen maken. U wordt geen betere trader door de hele dag door naar grafieken te staren. Om aan de slag te gaan, raad ik aan om 30 minuten per dag in te plannen voor een aantal taken waarvan je weet dat ze een verschil zullen maken, maar je stelt ze altijd uit. Je zult momentum creëren en zien dat het niet zo erg is.

Tip 9 – Paper trade

Papertrading heeft zijn plaats en wordt zeker aanbevolen voor nieuwe traders. De eerste paar maanden besteden aan papertrading en / of backtesting-software is noodzakelijk om vertrouwd te raken met de manier waarop de tradingmechanica en marktdynamiek werken.

Te lang op de papertrading blijven kan echter een negatief effect hebben. Papertrading elimineert het emotionele aspect van trading en het leert u niet hoe u met de druk op echt geld moet omgaan. Het opzetten van een klein (KLEIN!) Live tradingsaccount en je voeten nat maken is een geweldige manier om te oefenen. Wees voorzichtig dat u niet begint met gokken als uw tradesaccount te klein is.

Kortom – Het is duidelijk wat je eerste stappen moeten zijn

Uw eerste stappen als trader moeten altijd bescherming, bescherming, bescherming zijn. Hoe u uw account kunt beschermen en nadenken over hoe u minder kunt verliezen in plaats van meer te winnen, moet altijd uw eerste prioriteit zijn. De meeste nieuwe traders denken al na over waar ze over 5 of 10 jaar willen zijn en vergeten volledig dat ze daar niet zullen komen als ze NU geen solide basis leggen.

Lang genoeg in het spel blijven om het te maken, is de echte uitdaging voor nieuwere traes. Account na account opblazen kost je ook enorm veel emotioneel kapitaal en uiteindelijk geef je het gewoon op.

Gertjan

Author Gertjan

More posts by Gertjan

Join the discussion One Comment

  • Leen FIerens schreef:

    Heel mooi samengevat en ook zeer herkenbaar!
    Traden is echt een groeiproces. Ik durf zeggen dat het na 2 maanden al aanvoelt als een hobby. Net als ‘koken’ mislukt er wel eens iets ondanks op het eerste zicht een goede voorbereiding maar ik heb geleerd om te analyseren, mezelf inderdaad mijn foutjes te vergeven en gewoon te weten dat ik weer iets heb bijgeleerd. En ik heb ook super veel opgestoken uit jouw lessen. Bedankt om mijn mentor te zijn!

Leave a Reply